Hľadaj vozidlá

KEDY JE SPRÁVNY ČAS PREZUŤ ZIMNÉ PNEUMATIKY?

16778.jpg

S príchodom chladnejších rán si mnohí motoristi začínajú klásť otázku, či už nastal čas prezuť svoje auto na zimné pneumatiky. Iní túto otázku ignorujú a na letných pneumatikách jazdia aj napriek prvému snehu. Tým však nielen ohrozujú svoju bezpečnosť a bezpečnosť svojich spolujazdcov, ale predstavujú riziko aj pre ostatných účastníkov premávky. To sú dôvody, prečo by ste nemali prehliadať dôležitosť prezutia na zimné pneumatiky a prečo je jednoduchšie prenajať si auto v AVIS a nechať sezónne obutie na nás. 

ZIMNÉ PNEUMATIKY A LEGISLATÍVA

Povinnosť používania zimných pneumatík upravuje Zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke. Tento zákon stanovuje, že ak je na ceste súvislá vrstva snehu, ľadu alebo námrazy, osobné auto musí byť vybavené zimnými pneumatikami na všetkých nápravách. Pre väčšie nákladné vozidlá platí povinnosť mať zimné pneumatiky aspoň na jednej náprave v období od 15. novembra do 31. marca, nezávisle od počasia. Hoci zákon hovorí o minimálnych požiadavkách, odborníci odporúčajú prezuť na zimné pneumatiky ešte skôr. Ale kedy presne?

KEDY PREZUŤ NA ZIMNÉ PNEUMATIKY? 

Winter-tyres.jpg

Všeobecné odporúčanie znie, že ak denná teplota tri dni po sebe klesne pod 7 °C, je vhodný čas prezuť na zimné pneumatiky. Časovo to závisí od regiónu – v západnom Slovensku tento čas nastáva najčastejšie na prelome októbra a novembra, zatiaľ čo v severných a chladnejších oblastiach už v prvej polovici októbra. 

PARAMETRE, KTORÉ BY STE NEMALI PREHLIADNUŤ

Okrem teploty by ste mali sledovať aj iné aspekty pneumatík, predovšetkým hĺbku dezénu a vek gumy. Zákon stanovuje minimálnu hĺbku dezénu na 3 mm, avšak odborníci odporúčajú minimálne 4 mm pre optimálnu bezpečnosť. Čo sa týka veku, hoci zákon ho neupravuje, mechanici odporúčajú nepoužívať zimné pneumatiky staršie ako 4 roky. Staršie pneumatiky strácajú priľnavosť, pretože guma postupne tvrdne. Vek pneumatiky nájdete na bočnici vo forme DOT kódu – posledné štyri číslice označujú týždeň a rok výroby, napríklad kód 4523 znamená, že pneumatika bola vyrobená v 45. týždni roku 2023.

PRENAJMITE SI AUTO V AVIS

winter-tires-.jpg

V AVIS nenechávame nič na náhodu a naše vozidlá majú vždy to správne sezónne obutie prémiových značiek pneumatík. To platí pri osobných, aj úžitkových autách. Či už si zvolíte krátkodobý, denný prenájom, alebo dlhodobý prenájom na niekoľko mesiacov, sezónne obutie je v cene prenájmu a nič zaň neplatíte. Máte tak istotu, že vozidlo v ktorom jazdíte má vždy kvalitné sezónne obutie.   

Kontakt

V prípade, že Vás naša ponuka zaujala, alebo by ste sa chceli dozvedieť viac o našich službách, kontaktujte nás na telefónnom čísle +421 900 200 200 (táto linka je spoplatnená sumou 0,60€/minútu s DPH), alebo nám napíšte email na adresu info@avis.sk. 
 

Ak chcete vytvoriť rezerváciu kliknite sem: